Vetten

Vetten stonden jaren geleden te boek als slecht voor het lichaam. Gelukkig is dit steeds minder aan de orde en begrijpen mensen dat gezonde vetten juist nodig zijn voor een goede gezondheid. Lees meer

per pagina

Actieve filters

Van hoog naar laag sorteren

Het belang van gezonde vetten

Vetten stonden jarenlang bekend als slecht voor het lichaam. Door vet te eten zou je dik worden en je aderen dichtslibben. Gelukkig is dit steeds minder aan de orde en weten steeds meer mensen dat gezonde vetten juist nodig zijn voor een goede gezondheid. 

Vet bestaat uit verzadigd en onverzadigd vet. In voeding zul je vaak beide soorten vet vinden, maar de nadruk zou moeten liggen op zowel enkelvoudig als meervoudig onverzadigde vetten. Deze hebben vanuit onderzoeken de meeste bewezen gezondheidseffecten op je lichaam. Denk hierbij aan opname van bepaalde vitamines, een gunstig effect op de cholesterolspiegel¹ en een positieve werking op het hart².

Waar zitten goede vetten in?

Er zijn tal van producten waar goede vetten in zitten, maar toch blijkt dat veel mensen hiervan nog niet voldoende eten. Voorbeelden van producten met gezonde vetten zijn zalm, visolie, amandelen, avocado, kokos en nog veel meer. Omdat vetten veel calorieën bevatten kan het slim zijn je gezonde vetten aan te vullen met voedingssupplementen. XXL Nutrition biedt een ruim assortiment aan gezonde voeding zoals noten aan, maar ook supplementen zoals Omega-3 visolie capsules.

Onmisbaar: omega 3 visolie

Omega 3 visolie verdient een speciale benoeming. Omega 3 vetzuren, specifieker de losse vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), zijn 2 van de gezondste vetten die je kunt nemen. Er wordt enorm veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar omega 3 en jaarlijks worden er weer nieuwe voordelen ontdekt voor zowel sport als gezondheid. Omega 3 komt vooral voor in vette vis zoals zalm of makreel, maar ook in mindere mate in omega 3 verrijkte eieren, chiazaad, lijnzaad en walnoten. Eet je deze producten weinig? Dan is een omega 3 supplement aangeraden.

Hoeveel omega 3 per dag?

Iedere hoeveelheid omega 3 is al beter dan niets, vooral omdat de meeste mensen dagelijks helemaal geen omega 3 binnen krijgen. Om maximaal te profiteren van de voordelen van omega 3 raden we aan om minimaal 1 gram omega 3 (gecombineerde EPA en DHA) per dag te nemen. Dit kan vooral makkelijk bereikt worden met extra hooggedoseerde omega 3 capsules.

¹ enkelvoudige en/of meervoudige onverzadigde vetzuren
² eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur (epa/dha)