Gratis verzending vanaf 40,00
Voor 22:00 besteld, morgen in huis
Gratis cadeaus en XXL samples vanaf 35
Interview met Peter Aerts, de Nederlandse vechtsporter en houthakker
Interview met Peter Aerts, de Nederlandse vechtsporter en houthakker

Interview met Peter Aerts, de Nederlandse vechtsporter en houthakker

  • Leestijd: 9 min.
Varol Porsemay, eigenaar van Hollywood Produksiyon is talent manager van onder meer vechtsportlegende Peter Aerts en toen hij vroeg of ik tijd had voor een interview en etentje met deze sportheld, aarzelde ik natuurlijk geen seconde. Ik ken een aantal mensen uit de vechtsportwereld en als het over Peter Aerts ging zeiden ze eigenlijk allemaal zo’n beetje hetzelfde. “Als vechtsporter simpelweg een van de beste van de wereld, als mens iemand zonder kapsones, down to earth en met veel humor.” We spraken af bij Hollywood Produksiyon in Amsterdam. Varol Porsemay, zijn PR manager Mikael Emeraud, fotograaf Bram Heimens, Peter Aerts en zijn vrouw Esther en ik maakten kennis op het fraaie dakterras met een uitzicht op een groot deel van Amsterdam en Schiphol. Esther gaf me gelijk het door Daniel Dee en Karel ten Haaf geschreven boek over Peter en wat producten van de nieuwe supplementenlijn van Peter Aerts waarmee hij naast de Nederlandse markt ook in Japan gaat uitkomen.

Ben je getrouwd, heb je kinderen, waar woon je?

Ik ben al bijna 17 jaar getrouwd met Esther, en we hebben 3 kinderen (Esther had dochter Serena al, die inmiddels al 32 jaar is.) We hebben een tweeling van 15 jaar, Montana en Marciano (een jongen en een meisje), en we hebben twee Argentijnse doggen. We wonen vlakbij Enschede waar we ook een gym hebben.

Is gewichttraining belangrijk in je schema?

Jazeker, drie keer in de week doe ik kracht/parcours-training. En tussendoor doe ik nog veel reguliere krachttraining. In principe doe ik dus elke dag wel krachttraining. Ik blijf er lekker fit bij en blijf in vorm. En overal kun je krachttraining doen, zelfs op vakantie in het hotel train ik dan, en ik voel me daar goed bij. Verder ben ik ook bijna dagelijks nog bezig met techniek, de zak, sparren etc.

Je bent nog in goede shape, let je goed op je voeding en kun je een beetje over je voedingspatroon vertellen?

Ik eet bijna altijd gezond. Ik begin vaak met pannenkoeken met verse jus en pak dan na het trainen een proteine shake. ’s Middags meestal wat fruit, walnoten, yoghurt en zaden. Het avondeten bestaat bijna altijd uit groente met rijst of pasta en dan vis, kip of soms biefstuk. Esther maakt ook vaak smoothies van groente of fruit. Wat supplementen betreft gebruik ik een goede multi vitamine, ZMA en de shakes dus. Zelfs als ik uit eten ga let ik meestal op, ik hou van sushi en kies nooit echt rommel. Toen ik jonger was kon ik me veel meer veroorloven, ik dronk biertjes, ik had zelfs wel eens een buikje, nu echt niet meer.

Heb je gedurende je carrière veel last gehad van blessures? Wat was de ergste blessure die je ooit hebt opgelopen?

Jazeker, en ik denk sowieso dat alle topsporters blessures oplopen. Je moet regelmatig heel diep gaan en risico’s nemen en zeker in het kickboksen! Ik heb zoveel blessures opgelopen maar heb het geluk dat ik een goede medische begeleider had en nog steeds heb. En de meeste blessures die ik heb gehad heb ik met krachttraining bestreden.

Ik wil iets weten over angst. Ken je angst? Heb je ooit bij het betreden van de ring gedacht, shit, als dit maar goed gaat of echt nog nooit?

Vooral in het begin had ik veel spanning, ik was 15 jaar en vocht met veel oudere vechters. Dan ben je toch nog een beetje onzeker op die leeftijd. Later niet meer.

Iedereen verklaart je populariteit door uiteraard je vechtkunsten maar ook je gebrek aan kapsones, je fair play en je no-nonsense houding. Is dat gewoon zoals je altijd geweest bent of probeer je bewust goed over te komen op de fans?

Zo ben ik gewoon. Ook als je iets bereikt in je leven, moet je gewoon normaal blijven. Ik heb zoveel mensen in mijn carrière gezien die zichzelf geweldig vinden, en niet eens toppers zijn. Vreselijk! En tegenwoordig maken ze zichzelf allemaal geweldig via social media.

Je leest altijd dat K1 winnaars in Japan amper over straat kunnen? Is dat waar en heb je wat leuke voorbeelden?

Ik denk dat ik en Ernesto Hoost in Japan het meest populair zijn. Wij komen allebei nog regelmatig in Japan, en hebben allebei een eigen kickboksbond in Japan, genaamd Peter Aerts Spirit en Hoost Cup. Het gebeurt dus vaak dat we op straat opeens omringd zijn door een groepje fans die op de foto willen, maar ik vind dat best leuk.

Welke school/opleiding heb je gevolgd?

Mavo en Cios (sportopleiding).

Wanneer werd je voor het eerst de Houthakker genoemd en door wie?

Na mijn gevecht op Aruba tegen Mark Russel (die ik in de 1e ronde KO sloeg) noemde zijn trainer mij lumberjack! Dit was volgens mij in 1990. En omdat mijn vader ook houthakker van beroep was vond ik het wel een leuke nickname. Toen kreeg ik van mijn vriend Bas Rutten een rood houthakkersjasje met afgeknipte mouwen en zo is het ontstaan.

Wat zijn je toekomstplannen, ga je verder in de sport, heb je zakelijk plannen of ben je daar al mee bezig, heb je met je sport voldoende verdiend om het voorlopig even uit te zingen?

Ja ik ben altijd bezig met de sport! Lesgeven op de sportschool, ik train mijn eigen jongens (Team Aerts, binnenkort vecht er weer één in China en weer een paar weken later één in Japan). Ik ben net mijn eigen supplementenlijn met pre-workout, en post-workout en power proteine gestart. Het is op waterbasis en heel erg lekker en gezond. Goede kwaliteit en smaakt heel goed. Iedereen is hier erg enthousiast over. Verder heb ik mijn eigen bond in Japan (Peter Aerts Spirit), met amateur kickboksers, en in de toekomst wil ik het uitbreiden in andere landen. En sinds kort doe ik veel met mijn vriend Varol van Hollywood Produksyion.

Korte vraag: Rico of Badr?

Badr.

Zijn er nog serieuze plannen wat betreft film of televisie?

Ja, zoals ik al zei met Varol, en ik zie wel wat er op mijn pad komt.

Vind je de trash talk van bijvoorbeeld een Gregor McConnor vermakelijk of juist irritant?

Het ligt eraan, als je goed presteert en dat laat zien, dan vind ik dat dat moet kunnen! Maar trash talk en er niks van bakken, nee dat vind ik echt niet kunnen! Dat vind ik dan een vreselijke afgang. Ik was erbij, samen met mijn gezin bij de UFC 202 in Las Vegas, en het was geweldig! Dit waren echte mannen! Zo hoort vechten te zijn! Respect voor beiden! Ik beleefde overigens nog een fantastisch moment in Vegas, toen McConnor vanuit de ring, nadat hij klappen kreeg, mij in het vizier kreeg en zijn middelvinger naar me opstak! Osu!

Peter Aerts

  • Begonnen met taekwondo in 1983 en in 1984 met kickboksen waarmee hij al op 19-jarige leeftijd wereldkampioen werd.
  • Hij won het prestigieuze K1 World Grand Prix toernooi in Japan in 1994, 1995 en 1998 en bereikte in 2006, 2007 en 2010 de finale.
  • Het laatste gevecht van Peter Aerts was in 2013 in Japan bij Glory 13 waar hij met klein verschil van de 19 jaar jongere Rico Verhoeven verloor.
Dit artikel is geschreven door Muscle & Fitness
Muscle & Fitness
Dit blog is geschreven door:
Muscle & Fitness
Aanmelden voor de nieuwsbriefAanmelden voor de nieuwsbrief