Gratis verzending vanaf 40,00
Voor 22:00 besteld (ma-zo), vandaag verzonden
Gratis cadeaus en XXL samples vanaf 35
Alles over het ontstaan van XXL Nutrition!
Alles over het ontstaan van XXL Nutrition!

Alles over het ontstaan van XXL Nutrition!

  • Leestijd: 9 min.

XXL Nutrition is al jarenlang Nederlands populairste webshop op het gebied van supplementen, sportvoeding, trainingsaccessoires en sportswear. Maar wat is hier eigenlijk het verhaal achter? Dat lees je allemaal in dit artikel over het ontstaan van XXL Nutrition geschreven door niemand minder dan de oprichter zelf: René!

TIP: Liever kijken in plaats van lezen? Check dan deze video waarin Jayjay Boske van Day1 op bezoek gaat bij René, de oprichter van XXL Nutrition!

Wat voorafging

Als fanatiek bodybuilder kon ik maar geen eiwit vinden waarvan ik geen maag- en darmproblemen kreeg. Bij een Duitse kennis van mij dronk ik op een gegeven moment een whey en hiervan had ik helemaal geen last van mijn buik. Hij haalde deze whey bij een producent die bij hem in de stad zat. Deze producent maakte vooral babyvoeding, maar ook hoogwaardige sportvoeding voor een aantal dure Duitse merken.

Vanaf dat moment haalde ik daar voortaan mijn whey, toen nog verpakt in aluminiumzakken van 2500 gram. Elke keer als ik ging halen kwamen er weer meer mensen bij voor wie ik wat mee moest nemen. Ik reed toch en deed dit als vriendendienst, eerst met de auto, maar later had ik al snel een busje nodig. Deze vriendendienst was toen nog vooral voor mensen die bodybuildingwedstrijden deden, daar lag namelijk mijn kennissenkring.

De motivator

Begin 2004 kocht ik van al mijn spaargeld en wat geleend geld van mijn werk een BMW Cabrio. De vreugde was helaas van korte duur want binnen 2 weken vlamde ik de auto tegen een lantaarnpaal. Auto Total Loss, schuld aan mijn werk en een verrot gevoel bleven achter.

Ik kon niet meer slapen en het enige wat ik dacht was: "Dit kan niet waar zijn! Hoe kan ik dit terugverdienen?! Wat moet ik doen?!"

Het idee

Al snel dacht ik aan de Whey die ik altijd meenam en waar iedereen tevreden over was. De garage naast het huis stond nu toch leeg want de auto was weg, dus daardoor had ik plek om producten op te slaan. Na een goed gesprek met de Duitse producent die ook nog andere supplementen maakte zoals creatine en aminozuren, moest ik een merk bedenken. Het was inmiddels zomer 2004 en ik weet nog goed dat ik op het strand lag en plotseling een ingeving had: XXL Nutrition! Dat leek me een perfecte naam voor het merk. Na wat onderzoek zag ik dat het merk nog niet bestond en het domein (www.xxlnutrition.nl) nog beschikbaar was. Snel heb ik toen het merk en de URL geregistreerd.

Ik liep echter tegen het probleem aan dat ik blut was, al mijn geld zat tenslotte in de platgereden BMW. Ik had uitgerekend dat ik met een bedrag van €5.000,- zou kunnen opstarten. Uiteindelijk heb ik dat bedrag van mijn ouders kunnen lenen, na minimaal 10 keer van meerdere mensen gehoord te hebben: "Jongen, doe dat nou niet, daar zit niemand op te wachten, er zijn al zoveel merken..."

De uitwerking

Ik vond de traditionele (Amerikaanse) supplementenmerken allemaal erg duur. Daarnaast zag dat er geen supplementenmerk was dat kwaliteit leverde voor een betaalbare prijs. Prijzen werden opgedreven door importeurs, groothandels en winkels die allemaal iets moesten verdienen op een product. Ik wou daar verandering in brengen en de producten van XXL Nutrition rechtstreeks aan sporters verkopen. Dat moest dan dus via het internet. Ik kocht een boek “Frontpage voor Dummies” en heb de eerste site zelf in elkaar geknutseld. Terugkijkend daarop was die werkelijk verschrikkelijk, maar het werkte en je kon erop bestellen. De labels voor de producten maakte ik in Powerpoint en waren een nogal kleurrijk geheel van geel, oranje naar rood en blauw.

 

Wij zijn XXL Nutrition en werken dagelijks om jou het maximale uit jezelf te laten halen!

Eind 2004:  De start van XXL Nutrition

De site van XXL Nutrition is eind 2004 live gegaan met alleen producten onder eigen merk: 2 soorten whey, creatine, aminozuren en nog een aantal andere producten. Ik ging een samenwerking aan met het toen populaire Dutch Bodybuilding Forum, nu bekend als Bodybuilding.nl, en kon daarop adverteren en discussiëren met klanten. 

Het begon allemaal met een aantal pakketjes per dag maar al snel werd de vraag en interesse groter. Vooral onder wedstrijdsporters had ik veel klanten, dat was tenslotte waar het allemaal was begonnen en dat sprak zich snel rond. In de avonduren pakte ik alles in en tijdens de pauze van mijn werk bracht ik alles naar het postkantoor. Medio 2005 ben ik gestopt met mijn werk en volop met XXL Nutrition aan de slag gegaan. 

Nu, ruim 15 jaar verder...

...is het nog altijd diezelfde missie die  XXL Nutrition drijft: 'Het maken van kwalitatief goede producten en aanbieden voor een betaalbare prijs'. Team XXL is in de loop der jaren flink gegroeid van alleen ikzelf in het begin tot 65 mensen momenteel. Dit team zet zich dagelijks in om alles in goede banen te leiden en te zorgen voor blijvende verbeteringen. Denk aan een continue groeiend assortiment, meer en betere producten, voortdurende kwaliteitsbewaking, trainingsvideo’s, de XXL Sportswear kledinglijn, veel interactie met onze klanten, sponsoring van veel verschillende evenementen en wedstrijden en nog veel meer. Je ziet ons in veel fitnesscentra, we hebben een team van 4 mensen die dagelijks op de weg is. Ook zijn we sinds 2017 prominent aanwezig op de FIBO. Tot slot leveren wij tegenwoordig niet alleen meer in Nederland, maar naar heel Europa en zelfs daarbuiten!

Waar het begon met bestaande producten van één Duitse producent, worden tegenwoordig al onze producten onder onze eigen recept geproduceerd.

Kwaliteit van het product staat altijd op de 1e plaats

"Als er één sleutelwoord is bij voedingssupplementen, dan is het wel vertrouwen."

Het continue in de gaten houden van de kwaliteit van onze producten door middel van laboratoriumtesten is iets wat we daarom al jaren doen. Wij vertrouwen onze producenten maar liever nog controleren wij deze voortdurend.  Voor buitenstaanders lijkt deze benadering misschien wel wat overdreven, maar voor ons is het vanzelfsprekend. Als er één sleutelwoord is dat bij voedingssupplementen belangrijk is, dan is het wel vertrouwen. In onze sport waarin voeding tot de gram nauwkeurig wordt afgewogen, 6 dagen per week 2 uur per dag wordt getraind en maandenlang strikt gedieet wordt om dat ene moment op het podium te scoren moet je kunnen vertrouwen op de supplementen die je neemt. Dan wil je 100% zeker weten dat erin zit wat er op de verpakking staat, want het is wel gebleken dat dit bij veel merken helaas niet het geval is.

De manier hoe wij omgaan met onze supplementen en klanten heeft een positieve invloed gehad op de ontwikkeling van XXL Nutrition en mede gezorgd voor een reeds lange samenwerking met de Nederlandse Bodybuilding Federatie (NBBF/IFBB). Sinds 2018 zijn wij zelfs hoofdsponsor van de NBBF om nog meer betrokken te zijn bij de sport.

In mei 2018 hebben we ons nieuwe 2800m² grote magazijn in gebruik genomen maar dit bleek al snel te klein. De uitbreiding van 2500m² is november 2019 opgeleverd en hebben we sinds kort in gebruik. Hierdoor kunnen we een groter assortiment gaan aanbieden en meer bestellingen verwerken.

Wij willen hierbij iedereen bedanken voor het vertrouwen in ons en hopen jullie nog lang als klant te mogen verwelkomen in onze shop.

Sportieve groeten,

René en Team XXL

Aanmelden voor de nieuwsbriefAanmelden voor de nieuwsbrief